duurzame keukenDUURZAME KEUKENS, NU OOK:
KEUKENS MET FSC CERTIFICAAT

Keukenwarenhuis streeft er naar om duurzame producten te verkopen, hierbij probeert Keukenwarenhuis elke keer weer een stapje verder te komen om het milieu zo min duurzame keukenmogelijk te belasten, in combinatie met daardoor de beste kwaliteit te leveren voor een scherpe prijs.

De keuken apparatuur van Keukenwarenhuis is allemaal duurzame vaatwasserminimaal voorzien van het A+ of A++ -energie- label, zo introduceerde Keukenwarenhuis onlangs zelfs een vaatwasser die slechts 9 liter water verbruikt. Keukenwarenhuis stimuleert zijn leveranciers de hoogst mogelijke kwaliteit en duurzaamheid na te streven, maar we zijn er nog lang niet !!!!

Introductie Keukenwarenhuis.nl keukens met FSC en PEFC certificaat.

Onze leverancier Nolte uit Duitsland is als een van de heel weinigen volledig FSC gesertificeerd, hierdoor worden de verschillende belangen - milieu, mens en economie, evenwichtig afgewogen. De materialen die in deze keukens verwerkt zijn dus allen gegarandeerd duurzaam ingekocht, duurzame keukenlees hieronder meer over FSC (FSC certificaat C101628)
 

Meer over FSC en de duurzame Keuken:

Het ‘Forest Stewardship Council’ werd in 1993 opgericht. FSC is een internationale organisatie zonder winstoogmerk, bestaande uit bedrijven, maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van inheemse volkeren. In de organisatie werken vooruitstrevende boseigenaren, houthandelaren, milieugroepen en vertegenwoordigers van de locale bevolking samen om duurzaam en milieuvriendelijk bosbeheer tot stand te brengen.

Doelstelling
De doelstelling van FSC is de ontwikkeling van een wereldwijde standaard voor goed bosbeheer. FSC beheert het FSC-keurmerk voor keuken fscduurzaam bosbeheer en ziet daarmee toe op de juiste toepassing en naleving van de gestelde eisen. Met de ontwikkeling van deze standaard en het bijbehorende FSC-keurmerk wil FSC bereiken dat bossen beter worden beheerd en benut. Ongeremde en onverantwoorde houtkap heeft wereldwijd al veel waardevolle natuurlijke hulpbronnen vernietigd. En nog steeds worden bossen bedreigd door wanbeheer en illegale houtkap. FSC wil die ontwikkeling keren door de betrokken partijen, inheemse bewoners en houthandelaren, producenten en consumenten, te overtuigen van de waarde en voordelen van duurzaam bosbeheer.

Uniek initiatief
FSC is een uniek initiatief. Het FSC-keurmerk is het enige keurmerk voor hout uit duurzaam beheerde bossen dat internationaal wordt ondersteund door boseigenaren, de houtverwerkende industrie, alle grote milieuorganisaties en andere belangrijke maatschappelijke organisaties, waaronder vakbonden, overheidsinstanties en hulporganisaties.

duurzame keukenMaatstaf voor goed bosbeheer
FSC hanteert 10 principes voor goed bosbeheer:

1. Het bosbeheer moet de nationale wetten, internationale afspraken en overeenkomsten, en de principes en criteria van FSC respecteren.
2. Het gebruik en eigendom van het bos zijn vastgelegd en rechtsgeldig.
3. De rechten en gebruiksrechten van inheemse volkeren worden erkend en gerespecteerd.
4. Bosbeheer is gericht op het handhaven of verbeteren van het lange termijn welzijn van bosarbeiders en lokale gemeenschappen in sociale en economische zin.
5. De bosproducten en -diensten moeten efficiënt gebruikt worden, opdat de economische, ecologische en sociale voordelen worden veiliggesteld.
6. De ecologische functies en biodiversiteit van het bosgebied worden beschermd.
7. Er is een duidelijk beheerplan op schrift, waarin doelen en middelen uiteengezet zijn.
8. De sociale, economische en ecologische gevolgen van de activiteiten in het bos worden regelmatig gecontroleerd.
9. Bossen met hoge natuurwaarde moeten behouden en op hun waarde geschat worden.
10. Plantages moeten een aanvulling vormen op natuurlijke bossen, maar mogen natuurlijke bossen niet vervangen en moeten in overeenstemming met principes 1 t/m 9 beheerd worden. 

FSC-keurmerk

Het FSC-keurmerk staat garant voor duurzaam en goed bosbeheer en is het enige keurmerk dat echt onafhankelijk, internationaal en operationeel is. De werkwijze bij certificering is gebaseerd op ISO-normen. Een certificaat wordt pas afgegeven na onafhankelijk toetsing van het bosbeheer door deskundigen. Hierbij worden de beheersplannen voor het bos beoordeelt en wordt nagegaan of er daadwerkelijk volgens de plannen wordt gewerkt. Vervolgens wordt een certificaat voor het desbetreffende bosperceel afgegeven. Het hout dat uit het bos wordt gewonnen krijgt een certificaat en keurmerk met een uniek nummer, dat op de FSC-website kan worden gecontroleerd. http://info.fsc.org

(FSC certificaat C101628) 

Direct Toepasbare Duurzame Keukentips

Hieronder kunt u vele nuttige tips lezen waarmee u uw keuken en het gebruik daarvan duurzamer kunt maken. Indien u aanvullende tips heeft, mail deze dan naar ons. Wij kunnen hierdoor zo veel mogelijk mensen laten profiteren van de tips die er zijn. Hieronder de tips in hoofdstukken gegroepeerd:

Tips voor duurzaam vaatwassen:

- Een vaatwasser verbruikt veel minder water dan dat afwassen met de hand kost. Zuinige vaatwassers verbruiken tegenwoordig rond de 10 liter water, met een handafwas is dit gemiddeld 30 liter.
- Voor de moderne vaatwassers is het niet meer nodig om voor te spoelen; uw vaatwasser spoelt namelijk zelf reeds voor. Hierdoor bespaart u al snel 10 liter water.
- Draai uw vaatwasser zo vol mogelijk. De moderne vaatwassers hebben vaak ook een halve beladingsmogelijkheid, alleen is de besparing dan geen 50% maar meestal rond de 30%.
- Pas de dosering van het vaatwasmiddel aan. Dit is gemakkelijker te doen met poeder. Poeder wast ook schoner. Veel vaatwassers zijn sneller dan vroeger en dan duurt het (te) lang voordat vaatwasserblokjes oplossen.
- Indien u een zuinige vaatwasser aan wilt schaffen: deze zijn reeds betaalbaar te koop vanaf ca. 500 euro.
- Ook zijn er een aantal tips om uw vaatwasser tot 3 jaar langer mee te laten gaan. Klik hier om deze duurzaamheidstips te lezen.

Tips voor duurzaam koken:

- Indien u met minder water kookt en de deksel op de pan plaatst, dan bespaart u hiermee meer energie dan u denkt. Ook de pan langzamer op temperatuur laten komen en langzamer doorkoken bespaart: als u het vuur in één keer opendraait, gaat een groot deel van de energie verloren.
- Indien u goede pannen heeft met een goed geleidende bodem wordt uw voedsel sneller en gelijkmatiger warm. Deze geleidende bodems zijn zogenaamde sandwich bodems: zij bestaan uit meerdere geleidende lagen, lees meer over deze pannen door hier te klikken.
- Kook alleen het water dat u nodig denkt te hebben, veelal maken we veel meer (thee) water klaar dan nodig.
- Plaats grote pannen op een grote pit en kleine pannen op een kleine pit. Een kleine pan op een grote pit zorgt voor onnodig energieverlies.
- Inductiekoken is de zuinigste vorm van koken, samen met gas. Electrisch of keramisch koken verbruikt het dubbele aan energie. Lees meer over duurzaam koken door hier te klikken.

Tips voor duurzaam koelen en vriezen:

- Zorg voor een koele ruimte voor uw koelkast of vriezer. Houd deze uit de zon en uit de (vries) kou. Veel vriezers en koelkasten staan in onverwarmte schuurtjes waar het in de zomer te heet is en in de winter te koud voor de koelmoter van deze toestellen. Plaats uw vrijstaande koelkast ook niet direct tegen de oven aan. Bij inbouwtoestellen geldt deze beperking niet meer: deze zijn goed geventileerd.
- Ook is het handig de juiste binnentemperatuur te vinden voor uw koelkast of vriezer. Gemiddeld is een graad of 5 voor de koelkast goed en voor de vriezer min 15 graden.
- Bij de houdbaarheidsdatum van voedsel staat "tenminste houdbaar tot". Dit is dus de minimale bewaartijd. Vele producten blijven langer goed. Ik ga hier geen advies in geven, maar mijn melk blijft minimaal vier dagen voorbij de opgegeven datum lekker. Om vleeswaren en groenten tot drie maal zo lang vers te houden, zijn er tegenwoordig koelkasten met Biofresh, klik hier en lees meer. 
- Ontdooi uw vriezer regelmatig. Ons advies is eenmaal per jaar. Aangevroren wanden en ijsvorming laten de vriezer extra hard werken om op de gewenste stand te blijven. Het ontdooien is ook een goede aanleiding om de restjes op te maken. Sommige dingen laten we veel te lang in de vriezer liggen. Gebruik de vriezer waar deze voor bedoeld is: langer bewaren.
- Tegenwoordig zijn er A+ koelkasten die vele malen minder energie gebruiken dan oudere koelkasten. Dit kan soms wel tot 80% besparing opleveren, klik hier om meer te lezen over enerziezuinige koelkasten.

Tips duurzaam afzuigen:

- Door de afzuigkap 10 minuten voordat u gaat koken aan te zetten, komt de luchtstroom alvast op gang, waardoor de afzuigkap direct werkt als u gaat koken. Hierdoor kunt u op een lagere stand stabiel afzuigen. Dit scheelt ook veel ongewenste geurtjes.
Klik hier om meer te lezen over afzuigen en afzuigkappen.

Tips voor duurzaam bakken en ontdooien:

- Laat de oven niet onnodig lang voorverwarmen en sluit de ovendeur direct weer als u uw voedsel er in plaatst. Een oven die bijvoorbeeld op 200 graden voorverwarmd is, valt na het openen van de deur soms wel terug tot 150 graden, 50 graden verloren dus...!
- Bij kleinere ovens of combimagnetrons is voorverwarmen eigenlijk niet of nauwelijks nodig (al geeft het recept dat wel aan). Indien u voor de bereidingstijd 5 minuten meer neemt en niet voorverwarmt bespaart u zomaar 25% warmte en energie, gewoon proberen dus.
- Overleg 's avonds wat u de volgende dag wilt eten, haal dit uit de vriezer en leg dit in de koelkast. Hierdoor ontdooit uw voedsel veel gezonder en gelijkmatiger en heeft u geen magnetron nodig.

Algemene keukentips:

- Wees zuinig met warm water.
- De keuken is sneller warm dan de kamer. Plaats een aparte thermostaatknop op uw keukenradiator(en).  
- In een thermoskan blijft uw koffie veel lekkerder. Zo kunt u na het koffiezetten gewoon uw koffiezetapparaat uitschakelen.
- Koop biologisch afbreekbare producten, zoals afwasmiddelen en schoonmaakmiddelen. Daarnaast zijn veel producten tegenwoordig in navulverpakkingen te koop.
- Probeer eens iets anders dan vlees en koop zoveel mogelijk seizoensgroente, liefst uit uw eigen regio.
- Koop energiezuinige keukenapparatuur, op e energielabels kunt u eenvoudig voor A+ toestellen kiezen.

loadingLoading...
To Top