AANSLUITEN VAN INDUCTIEKOOKPLATEN

FAGOR EN BRANDT HEBBEN SINDS CA. 1 AUGUSTUS HUN KLEURCODERINGEN VERANDERD !!

ONDERSTAANDE INFORMATIE IS DUS IN MEERDERE GEVALLEN NIET CORRECT.

KIJK GOED OP DE AANSLUITWIJZE ONDER DE KOOKPLAAT,

OP DE WITTE AANSLUITSTICKER !!

HIERONDER DUS DE OUDE INFORMATIE !!

DEZE BOVENSTAANDE INFORMATIE IS GESCHREVEN OP 8 AUGUSTUS OM 13:00 UUR.

LET DUS OP DE STIKKER ONDER OP DE KOOKPLAAT VOOR DE JUISTE AANSLUITING !!


Officieel dient een inductiekookplaat door een erkend installateur aangesloten te worden, doch als u handig bent met electra kunt u veelal zelf uw inductiekookplaat aansluiten. Op het moment dat u een aansluitfout maakt, is dit uiteraard voor uw eigen rekening en risico.

Deze montagegegevens zijn voor de A-merken FAGOR en BRANDT.
Beide merken behoren tot de beste merken inductiekookplaten, het merk Brandt is wel hoger gepositioneerd en vaak beter gespecificeerd.

In het instructie boekje vindt u duidelijk hoe u uw nieuwe inductiekookplaat aan dient te sluiten. Het instructieboekje is maatgevend, doch hebben wij het voor u hieronder nog even eenvoudig uitgeschreven:

- Houdt u aan de instructies in het instructie boekje.
- Controleer met een spanningszoeker of u werkelijk de stroom (fase) te pakken heeft, geloof niet in de kleuren! Kijk naar uw spanningszoeker, het lampje gaat branden indien u de plus(sen) te pakken heeft.
- Kijk in het instructieboekje wat de fase (stroom) en de minnen zijn van het snoer van uw inductiekookplaat. (alleen bij Fagor en Brandt wordt een voor gemonteerd snoer meegeleverd)
- Bij twijfel stoppen! mail ons en we proberen te helpen.

Meest voorkomend: 2 maal 220/230: (2 fasen) (onder aan de pagina 1 of 3 fasen)
- U heeft dan twee "stoppen" in de meterkast van 16 ampere.
- Aan uw inductiekookplaat zit een 5-aderig snoer met:
Twee fasen (stroom) (verbonden) (meestal is dat grijs/zwart en zwart)
Twee minnen (verbonden) (meestal is dat  blauw en bruin)
en een aardedraad. (meestal is dat geel-groen)

De twee fasen gaan op de fasen/stroom in uw stopkontact, meet dit altijd met een spanningszoeker na (vaak L1 en L2 of L3).
- De fase draden aan het snoer van uw inductiekookplaat zijn aan elkaar verbonden, deze moeten dus uit elkaar gehaald worden. (meestal: grijs/zwart en zwart)

De elektradraad waar geen spanning op staat en ook niet de aarde is, is de nul (N)
- De min draden aan uw inductiekookplaat zijn aan elkaar verbonden, dit mag zo blijven, u heeft dus in uw stopkontact maar 1 nul nodig. (meestal: blauw en bruin)

De aarde draad is veelal zeer duidelijk, deze is veelal geel groen en bevindt zich in het midden van uw Perilex stopkontakt. (staat ook geen spanning op)

Vastzetten inductiekookplaat? Wij adviseren glazen inductiekookplaten in zijn algemeen niet vast te zetten! Het meegeleverde bandje onder het glas voorkomt dat de inductiekookplaat kan gaan verschuiven. Indien u de inductiekookplaat "los" laat liggen voorkomt u dat het glas gaat scheuren! Nu of later! Ook is het gemakkelijker met de grote schoonmaak, u kunt dan simpelweg de inductiekookplaat optillen om goed schoon te kunnen maken.

Ventilatie is zeer belangrijk voor een inductiekookplaat en verlengt de levensduur. Het beste advies:
- plaats een rooster in de plint van ca. 4 x 25 cm. dan wordt de lucht van onder aangezogen achter uw kast langs, zorg dan ook dat er in de achterzijde bovenaan uw kast dan ook een behoorlijke ruimte zit, of beter verwijder de achterwand.
- aan de voorzijde van uw kast heeft de indcutiekookplaat ca. 5 mm over de breedte van de inductiekookplaat nodig, mocht hier nog een koplat tegen uw blad zitten verwijder deze dan. U ziet deze toch niet.

Indien u drie fasen of 380v in uw stopcontact heeft zitten volgt u gewoon bovenstaande adviezen, doch gebruikt u slechts twee van de fasen, en laat er dus 1 onaangesloten, of gebruikt u deze voor uw oven of vaatwasser bijvoorbeeld. De nul houdt u gekoppeld aan de inductiekookplaat en gaan samen op de nul in uw stopkontact.

Indien u één fase heeft dan is dit onvoeldoende met 16 ampere, in sommige gevallen, indien dit altijd zo gezeten heeft, is er door de electricien een 32 ampere stop geplaatst, dit kan natuurlijk wel, dan kan u de plussen verbonden laten.
Heeft u geen 32 ampere maar 16 ampere dan dient er een extra groep bijgetrokken te worden door een electricien, houdt rekening met de extra kosten.
 
Indien uw huidige oven en kookplaat met elkaar verbonden zijn en samen op 1 snoer in uw perilex stopcontact zitten doet u het volgende:
U heeft dan 3 fasen als hierboven beschreven in uw stopcontact zitten.
U plaatst een extra normaal enkel randaarde opbouw stopcontact alwaar u de oven op aansluit, gebruikmakend dus van 1x fase/stroom, 1x de nul en 1 keer de aarde.
De twee overgebleven fasen gaan naar uw inductiekookplaat als ook hierboven beschreven, plus 1x de nul en 1x de aardedraad.

Vragen? Indien u er zelf niet uitkomt kan u eventueel bij ons zusterbedrijf inductie-koken.nl meer informatie ontvangen. Klik dan nu hier;

Indien u de fase/stroom op de min zet, of andersom dan is de inductiekookplaat stuk en niet meer te repareren.

Indien u uw apparaat niet door ons aan laat sluiten (doch zelf of door derden) en deze mocht niet (goed) funtioneren, dan heeft u recht op fabrieksgarantie, dit betekent concreet dat er een servicemonteur van de fabrikant bij u thuis langs komt om het apparaat te repareren. Deze gekwalificeerde servicemonteur kijkt dan of u uw apparaat correct aangesloten heeft. (is dit het geval dan zal hij het apparaat gratis voor u repareren*). Is dit niet het geval dan zal hij de reparatiekosten aan u in rekening brengen.
*Omruilen voor een nieuw apparaat is dus ook niet mogelijk.
loadingLoading...
To Top